1% - pomaga kurczyć się i rozkurczać zdrowym naczyniom krwionośnym; wspomaga czynność mięśni, przewodnictwo nerwowe i wydzielanie hormonów.
99% - wapnia, którego potrzebuje organizm przechodzi bezpośrednio do kości i zębów, gdzie pełni rolę podtrzymującą i wzmacniającą.
Dlatego pełni on tak istotną rolę w redukcji ryzyka osteoporozy.
Do dobrych źródeł wapnia należą:
Produkty mleczne
Mleko, jogurt, ser i inne produkty mleczne zawierają wapń, który jest łatwo wchłaniany i wykorzystywany.
Ryby miękko ościste
Ryby, których ości są wystarczająco miękkie, by je zjeść, np. puszkowane sardynki i łosoś, zawierają duże ilości wapnia.
Zielone warzywa
Źródło wapnia mogą stanowić też liczne zielone warzywa, takie jak np. szpinak i jarmuż. Jednakże niektóre z nich zawierają kwas szczawiowy i kwas fitowy, które mogą zakłócać wchłanianie tego pierwiastka.
Produkty wzbogacone w wapń
Wapń jest dodawany do różnych produktów, w tym soków owocowych, napojów sojowych i ryżowych oraz tofu, co ułatwia przyjęcie zalecanej dawki dobowej.
Bardziej szczegółowo
Najpierw dobra wiadomość: 87% wszystkich kobiet powyżej 65. roku życia przyjmuje zalecaną dobową dawkę wapnia. Niestety nadal zostaje 13%. Na szczęście zwiększenie ilości wapnia w diecie nie jest trudne. Czy cieknie Ci ślinka na myśl o dodaniu jogurtu naturalnego do mizerii, posypaniu pieczonego ziemniaka tartym serem czy wkruszeniu małych kawałków sera brie lub feta do sałatki i ozdobieniu jej orzechami lub zatopieniu ust w puszystym cappuccino lub gorącej czekoladzie?
Dla Ciebie najlepsze są niskotłuszczowe sery, mleko i jogurty. Poza obniżoną wartością kaloryczną i zawartością tłuszczów nasyconych, niskotłuszczowe produkty mleczne zawierają białko niezbędne dla wzrostu i naprawy zdrowych mięśni i kości. Jeśli nie tolerujesz laktozy, możesz spróbować mleka bezlaktozowego lub jogurtów z żywymi kulturami bakterii. Opcjonalnie z produktami mlecznymi możesz przyjąć enzym laktaza w tabletkach lub kroplach. Przydatne może być omówienie Twojej sytuacji z lekarzem, aby zapewnić wystarczające spożycie wapnia, odpowiednie przy Twoim stanie zdrowia i dopasowane do Twojej diety.