Jabłko: 11 g cukru, 2 g błonnika, brak tłuszczu, inne witaminy i składniki odżywcze
3 herbatniki imbirowe z orzechami: 11 g cukru, niewiele błonnika, 4 g tłuszczu, niewiele lub brak witamin i składników odżywczych
Cukier to rodzaj węglowodanu, który występuje w wielu produktach spożywczych. Jeśli masz ochotę na przekąskę, najlepiej jest pomyśleć o jej ogólnej wartości odżywczej. Co jest dla Ciebie lepsze? Jabłko zawierające 11 g cukru czy 3 herbatniki imbirowe z orzechami, zawierające 11 g cukru? Po prostu pamiętaj: zdrowszy/a Ty — zdrowsze kości, a podjęcie decyzji będzie łatwe.
Ponieważ węglowodany wpływają na poziom cukru we krwi, warto zapamiętać następujące informacje na ich temat:
Niski IG (indeks glikemiczny)
Produkty o niskim IG są trawione dłużej, a więc stężenie glukozy we krwi pomiędzy posiłkami jest bardziej wyrównane. Więcej informacji na temat takich produktów można znaleźć w punkcie „Bardziej szczegółowo” poniżej.
Wysoki IG (indeks glikemiczny)
Produkty o wysokim IG są trawione szybko, prowadząc do gwałtownego wzrostu, a następnie spadku stężenia glukozy. Zapewnia to szybkie uwolnienie energii bezpośrednio po zjedzeniu. Spróbuj unikać produktów o wysokim IG.
Glukoza
Glukoza pełni w organizmie szereg ważnych funkcji: dostarcza paliwa dla mięśni podczas wysiłku, wspomaga prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego oraz zwiększa poziom serotoniny, hormonu poprawiającego nastrój.
Cukier
Jak widzieliśmy powyżej, cukier jest węglowodanem występującym w wielu różnych rodzajach produktów spożywczych, takich jak cukierki, ciasteczka, ciasta i owoce. Spróbuj jeść produkty zawierające więcej niezbędnych składników i niewiele naturalnego cukru.
Bardziej szczegółowo
Indeks glikemiczny (IG) mierzy wpływ różnych węglowodanów na stężenie glukozy we krwi. Ponieważ produkty o niskim IG pomagają regulować stężenie cukru we krwi, zaleca się zwiększenie ich ilości w diecie oraz ograniczenie spożycia produktów o wysokim IG. Do pierwszej grupy produktów należą: owsianka, niesłodzone muesli z płatkami owsianymi, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż, warzywa strączkowe, świeże owoce, orzechy i nasiona.
Do drugiej: rafinowane płatki śniadaniowe, produkty z dodatkiem cukru, napoje sportowe, napoje gazowane, żywność typu fast food, produkty przetworzone, gotowane owoce i niektóre warzywa korzeniowe, np. pasternak.