Czy kiedykolwiek myślałeś/aś o skumulowanym efekcie codziennego jedzenia przetworzonego i czerwonego mięsa?
Co warto wiedzieć o mięsie przetworzonym:
Wędliny
Wędliny w plasterkach są często konserwowane za pomocą soli, cukru, przypraw i innych chemicznych konserwantów. Wybierz (nieco) zdrowszą drogę i kupuj naturalne, plasterkowane mięsa bez azotynów i konserwantów.
Alternatywy dla mięsa przetworzonego
Rozważ więcej posiłków bezmięsnych, ogranicz ilość spożywanego mięsa przetworzonego i zwiększ spożycie owoców i warzyw, aby stać się zdrowszym/ą1,2.
Związek z chorobami
Badania wykazały silny związek pomiędzy spożyciem mięsa przetworzonego a problemami zdrowotnymi, w tym podwyższonym ciśnieniem krwi, chorobami serca, cukrzycą, przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP) oraz rakiem jelita i żołądka2,3.
Bardziej szczegółowo
Przede wszystkim, co to jest mięso przetworzone? To mięso konserwowane metodą wędzenia, solenia, dymienia, suszenia lub puszkowania. Mięso przetworzone można także znaleźć w gotowych posiłkach. Mięso, które zostało zamrożone i poddane obróbce mechanicznej (np. cięcie lub plastrowanie) jest uznawane za nieprzetworzone. Mięso przetworzone zasadniczo uważa się za niezdrowe. Jego spożycie może wiązać się z wieloma problemami natury zdrowotnej, w tym nowotworami i chorobami serca. Badania wykazały także, że osoby prowadzące niezdrowy styl życia jedzą więcej mięs przetworzonych niż osoby, których dieta jest zdrowa. Utrudnia to stuprocentowe upewnienie się, że konkretne mięso przetworzone odpowiada za podwyższone ryzyko osteoporozy. Jednakże istnieje podejrzenie, że to kombinacja przetworzonego mięsa i innych niezdrowych czynników związanych ze stylem życia, takich jak palenie czy niewielkie spożycie owoców i warzyw, może mieć wpływ na zwiększenie tego ryzyka3.