Witamina K
Witamina K jest niezbędna dla organizmu do wykorzystania zapasów wapnia z kości i zębów. Można ją znaleźć w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, kapusta i jarmuż, a także w wątróbce i suszonych owocach.
Magnez
Magnez wspomaga aktywację witaminy D, która ułatwia organizmowi wchłanianie wapnia. Zielone warzywa, fasola, soczewica, orzechy, nasiona i ryby — wszystkie te produkty zawierają magnez.
Cynk
Cynk odgrywa kluczową rolę, uczestnicząc w procesie budowy kości przez witaminę D. Jego naturalnym źródłem jest chude czerwone mięso, drób, pełnoziarniste płatki, groch, fasola i soczewica.
Witamina A
Witamina A odgrywa istotną rolę w rozwoju osteoblastów, komórek kościotwórczych, które składają się na nową kość. Wiele warzyw, w tym zielone warzywa liściaste, marchew i czerwona papryka, zawiera witaminę A.