Jest wiele innych — i zdrowszych — sposobów na dodanie posiłkom smaku1.
Czego dziś spróbujesz?
Co warto wiedzieć o soli
Czytaj etykiety
Czytaj etykiety produktów spożywczych, aby sprawdzić zawartość soli w produktach, które kupujesz codziennie. O ile to możliwe, spróbuj wybierać produkty zawierające mniejszą ilość soli2.
Przeliczenie zawartości sodu na zawartość soli
Czytając etykiety produktów spożywczych, zachowaj ostrożność, ponieważ mogą one podawać zawartość soli lub sodu. Aby przeliczyć zawartość sodu na zawartość soli, pomnóż ilość sodu razy 2,5. Na przykład: 1 g sodu na 100 g oznacza 2,5 g soli na 100 g2.
Wysoka zawartość soli
Niektóre produkty zawierają dużo soli, co wynika ze sposobu, w jaki powstają, a inne wprowadzają do naszej diety dużo soli, ponieważ spożywamy je w dużych ilościach2. Pamiętaj o tym i spróbuj znaleźć produkty alternatywne o niższej zawartości soli.
Bardziej szczegółowo
Eksperci ds. zdrowia zalecają dorosłym ograniczenie spożycia soli do 6 g dziennie (2,4 g sodu). To mniej więcej 1 łyżeczka2. Istotnym jest, aby spożycie soli nie było zbyt duże ani zbyt małe.
Jeśli spożycie soli jest zbyt duże, może wystąpić podwyższone ciśnienie krwi oraz zwiększone ryzyko zawału mięśnia sercowego, udaru, chorób nerek i raka żołądka. Dodatkowo zbyt duża ilość soli może wywoływać kalciurię, która zwiększa utratę wapnia z moczem. Część tego utraconego wapnia pochodzi bezpośrednio z kości, co zmniejsza gęstość minerału kostnego2-4.
Zbyt niskie spożycie soli zwiększa z kolei ryzyko podwyższonego stężenia cholesterolu, niewydolności serca, insulinooporności i cukrzycy typu 25-7.